Aká by mala byť správna výživa ľudí trpiacich demenciou?

U ľudí trpiacich demenciou sa problémy súvisiace s výživou vyskytujú pomerne často. Riziko podvýživy a chudnutie zhoršujú prognózu ochorenia. S postupujúcim ochorením ľudia s Alzheimerovou chorobou chudnú, a to aj napriek dostatočnému príjmu potravy. Ľudia s vaskulárnou demenciou sú skôr obézni. Príčinou nedostatočnej alebo nesprávnej výživy býva:

  • poškodenie kognitívnych (poznávacích) funkcií mozgu, čo sa prejavuje napr. neschopnosťou kúpiť si vhodné potraviny, pripraviť si jedlo, rozpoznať ho a pod.,
  • prítomnosť porúch správania alebo nálady, čo môže viesť k vynechaniu jedla počas dňa,
  • nedostatočné množstvo potravy a jej nevhodné zloženie,
  • narušená funkcia horných končatín, čo komplikuje prenos potravy z taniera do úst,
  • bolesť zubov, chýbajúce zuby, či nevhodná protéza,
  • poruchy prehĺtania,
  • zvýšený výdaj energie spôsobený nepokojom a blúdením.

Príčiny nedostatočnej výživy sa v priebehu ochorenia menia. Už od stanovenia diagnózy dbajte na plnohodnotnú stravu, ale aj na navýšenie celkového množstva energie, najmä bielkovín. Min. raz mesačne opatrovanú osobu zvážte a hodnoty si zaznamenávajte. Prípadný úbytok váhy oznámte ošetrujúcemu lekárovi.

Ako sa vyvíjajú problémy s výživou u ľudí trpiacich demenciou?

V rannom štádiu ochorenia môže byť výživa narušená v dôsledku poškodenia pamäti a úsudku. Postihnutý má ťažkosti s nakupovaním, skladovaním jedla a varením. Zabudne, že niektoré jedlo vynechal, alebo naopak – naje sa dvakrát. Konzumuje neobvyklé kombinácie, ťažkosti s čuchom menia výber jedál. Niektorí uprednostňujú sladkosti. Nedostatočný príjem tekutín a vlákniny spôsobuje zápchu. Zmeny na koži, nechtoch a sliznici môžu byť spôsobené nedostatkom vitamínov a minerálov.

V stredne ťažkom štádiu ochorenia dochádza k chudnutiu, čo je spôsobené zvýšeným pohybom a nepokojom. Vtedy je treba zabezpečiť zvýšený príjem potravy. Niektoré opatrované osoby hromadia jedlo v ústach. Často ho nepožujú, môže dôjsť k jeho vdýchnutiu do pľúc. V tomto štádiu už postihnuté osoby prestávajú spoznávať príbor, pri jedle potrebujú pomoc.

V pokročilom štádiu ochorenia sú problémy so stravovaním ešte výraznejšie. Niektoré opatrované osoby jedlo nerozpoznávajú a odmietajú ho. Iní zas zjedia hocičo, aj nejaké predmety. Ďalších je zas potrebné kŕmiť sondou (zvlášť, ak sú ležiaci), pretože môžu mať problém s prehĺtaním.

Príčinou chudnutia však nemusí byť len demencia!

Preto, ak Vami opatrovaná osoba výrazne chudne, potrebné je lekárske vyšetrenie.

Ako zabezpečiť dostatočnú výživu opatrovanej osoby, ak trpí demenciou?

  1. Zloženie potravy

Potrava by mala mať podobné zloženie ako u zdravých ľudí. Tzn. dostatok bielkovín, tukov a sacharidov, aby organizmus nemusel čerpať energiu z vlastných zásob, čo by zhoršilo zdravotný stav opatrovanej osoby. U ľudí s Alzheimerovou chorobou je potreba bielkovín vyššia, preto nezabudnite do jedálnička zaradiť jedlá z tvarohu, tvrdý syr, vajíčka, jogurt či puding. Ak opatrovaný trpí poruchou prehĺtania, jedlo upravte mletím alebo mixovaním. Samozrejme, v prípade takejto poruchy, vyhľadajte lekára.

  1. Domáca starostlivosť

Od začiatku ochorenia je potrebný diskrétny dohľad rodiny a opatrovateľa nad stravovaním opatrovanej osoby. Je treba sledovať zásoby potravín a ich spotrebu. Opatrovatelia by mali čoraz viac participovať na výbere jedla, jeho úprave, pomoci pri jedení a pod. Rozhodne však Vami opatrovanej osobe umožnite jesť čo najdlhšie samostatne. Nebazírujte na slušných spôsoboch pri stolovaní. Ľudia trpiaci demenciou môžu jesť vlastným tempom a hoci aj rukami! Opatrovaná osoba by nemala jesť sama, ale v spoločnosti iných ľudí – Vás, či príbuzných.

  1. Nechutenstvo a lieky

Niektoré lieky vyvolávajú nechutenstvo, iné spôsobujú ospalosť v čase podávania stravy. Sedatíva oslabujú obranné mechanizmy pri zabehnutí alebo vdýchnutí jedla.

  1. Čas stravovania

Ľudia trpiaci demenciou zvyčajne o jedlo sami nepožiadajú, takisto nedokážu posúdiť, aké je potrebné množstvo jedla a tekutín. Dohliadnite na to, aby opatrovaná osoba jedla pravidelne, v 2-3-hodinových intervaloch. Jedlo pravidelne ponúkajte, pred spaním je vhodné zaradiť do jedálnička aj druhú večeru.

  1. Spôsob podávania jedla

Opatrované osoby spočiatku potrebujú pri jedle len malú pomoc. Ako sme už uviedli, mali by byť pri jedení čo najdlhšie samostatní. Jedlo môžete nakrájať na menšie kúsky. Malo by byť na tanieri naservírované tak, aby zvýšilo apetít opatrovaného. Vhodné je podávať také jedlá, aké opatrovaná osoba pozná. V štádiu ťažkej demencie je potrebné kŕmenie. V prípade, že opatrovaná osoba neprijíma potravu v dostatočnom množstve, je namieste zvážiť podávanie podpornej výživy.

Na otázku odpovedala: Mgr. Bc. Danka Petrufová, andragogička – geragogička, lektorka v problematike demencia a nefarmakologické prístupy v jej liečbe.

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Prečítať viac

Súbory cookie použité na tejto stránke sú kategorizované a nižšie si môžete prečítať o každej kategórii a povoliť alebo zakázať niektoré alebo všetky z nich. Ak sú kategórie, ktoré boli predtým povolené, zakázané, odstránia sa z vášho prehliadača všetky súbory cookie priradené k tejto kategórii.